KARANLIK BİR DÜNYADA BİLİMİN MUM IŞIĞI..

Posted by agzı bozuk düşmanı

Karanlık Bir Dünyada Bilimin Mum Işığı
The Demon-Haunted World - 1995
Carl Sagan
Çeviri: Miyase Göktepeli
Sayfa Sayısı: 472
17. Basım -2500 Adet
Pek az sayıda bilim adamı, bilimin merak, heyecan ve coşkusunu geniş kitlelere aktarmada Carl Sagan kadar başarılı olabilmiştir. Pulitzer Ödülü’ne sahip Sagan’ın milyonların düş gücünü yakalama ve zor kavramları anlaşılır bir biçimde aktarabilme yetisi okurlar açısından gerçek bir kazanımdır.

Akıldışılığın ve batıl inançların egemen olacağı yeni bir Karanlık Çağ’ın eşiğinde olup olmadığımız sorusu, Karanlık Bir Dünyada Bilimin Mum Işığı’nın çıkış noktası.
Kitapta bir yandan bilimsel çalışmalara neden kara çalındığı sorgulanırken, bir yandan da uzaylılarca kaçırılma, "bağlantı kurma" ve şifacılık gibi konuların içyüzü gözler önüne seriliyor. Karanlık Bir Dünyada Bilimin Mum Işığı, Sagan’ın bilimle bir ömür boyu süren gönül ilişkisinin bir bildirgesi sayılabilir.
TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları 85
Kaynak : http://www.tubitak.gov.tr/sid/0/cid/1663/index.htm



Carl Sagan (1934-1996)
Çalışmalarında her zaman bilimsel yöntemi savunmuştur.

4 yorum:

  1. sarkaç

    Bu kitabı ilgiyle okumuş ve aydınlanmıştım. Sagan'ın bilimsel kitapları bir yana, bilim kurgu kitapları bile bilimselliğin dışına çıkmıyor ve bilgilendirmeye devam ediyor.

  1. agzı bozuk düşmanı

    Evet haklısınız.
    Yeri dolmayacak evrensel değerlerden biri Carl Sagan.

  1. Defne Soysal

    1990 yılında insansız uzay aracı Voyager I, dünyanın da içinde bulunduğu güneş sisteminden ayrılmak üzereyken altıbuçuk milyar kilometre uzaklıkta görevini tamamlamış olarak bizim bilmediğimiz karanlıklarda, bir yerlere doğru gitmeyi sürdürecekti. Ama biz, bir daha hiçbir haber alamayacaktık ondan. Carl Sagan bu yolculuk başlamadan yerleştirilen eklektik müzik kaydından bir parça çalıyordu. Beethoven'in 5. Senfoni'Bu kaydın oraya koyulmasını isteyen Carl Sagan''dı. Bilim insanı, astronom; kendine bilimi popülerleştirme gibi de bir görev edinmiş ve bunu başarmış biri.
    Ta başından beri projenin içindeydi.
    Voyager''in veda anı geldiğinde bir şey istedi meslektaşlarından. ''Son bir kez'' dedi, '' yüzünü bize çevirse de, bir görüntü alsa dünyamızdan.'' Altı buçuk milyar kilometre uzaktan...
    Bu görüntünün bilimsel veri açısından hiçbir yararı olmayacaktı. Ama Sagan''ın o tek fotoğrafta peşinde olduğu şey bilimsel veri değildi; kozmik tablo içinde dünyanın kırılganlığını görmek, vurgulamak istiyordu. Mühendisler gerekeni yaptılar, Voyager döndü, bir görüntü aldı.
    Sagan bu görüntüden esinlenerek, hazırladığı metnin adını ''Pale Blue Dot'' koydu.
    Şimdi onun sesinden aşağıdaki link açın ve dinleyin Sagan'ın dünyaya verdiği mesajı:
    Carl Sagan - Pale Blue Dot/ video:

    http://www.youtube.com/watch?v=QMg19hbVQzY&feature=player_embedded

  1. agzı bozuk düşmanı

    Sn.Soysal,
    Sagan ile ilgili katkınız için teşekkür ederim.İletmiş olduğunuz linki açtım ve o mesajı dinledim.
    Isaac Asimov,Carl Sagan gibi bilim adamları,insanlığı şereflendiren kişilikler ve ne zaman onlarla ilgili bir yazı okusam veya incelesem, aklım hemen Jules Verne'e gidiyor.Bir tek insanın,nasıl böylesine ileri görüşlü olabildiğini sorgulamaya başlıyorum.Carl Sagan'ın da kendi alanında Jules Verne gibi bir önce olduğunu düşünüyorum.
    Saygılarımla

Yorum Gönder