Antik Yunan'da Sokrates'e haksız yere idam cezası verilir..Karısı kararı duyunca ağlamaya başlar ve "haksız yere idam ediliyorsun."deyince Sokrates;"haklı idam olsam daha mı iyi olurdu?" diye yanıtlar ve ekler;"Benim en iyi bildiğim şey,hiç bir şeyi tam bilmediğimdir çünkü bütün kötülükler,bilgisizlikden doğar..."
Geçmiş tüm yaşamımda karşılaştığım pek çok olay, gözlemlediğim pek çok sosyal olgu, bana hep Sokrates'in savunması ve verilen hükme karşılık, o büyük filozof'un eşi ile yaptığı bu konuşmayı anımsatmıştır ve ne kadar isabetli bir söz ki, asırlar boyu hep doğrulanmış...
"Benim en iyi bildiğim şey,hiç bir şeyi tam olarak bilmediğimdir."
2 yorum:
Hayranlık duyduğum bir bilgedir. Kanımca bir insanda en saygı duyulacak erdem ne bilip ne bilmediğini bilmesi yani kendini bilmesidir. Delphi tapınağının üstüne yazılmış Sokrat'ın kendini bil sözü onun felsefesinin ana temasını oluşturur. Sokrates,”Hiç kimse bile bile kötülük işlemez, kötülük bilginin eksikliğinden ileri gelir. Yine bu yüzden bütün öteki erdemler, ana erdem olan bilginin içinde toplanmışlardır ve bilginin kendisi edinildiği ve öğrenildiği gibi, öteki erdemler de elde edilir ve öğretilebilir.
der.
Sokrates Agora'daki gönüllü öğrencilerine Kimdir insan, insan nedir? diye sormuş.Öğrenciler hemen atlamış, Onu bilmeyecek ne var? İnsan; iki ayaklı, tüysüz bir yaratıktır.
Ertesi gün, pazar yerine tüyleri yolunmuş bir horozla gelen Sokrates, canlı hayvanı göstererek sorusunu yinelemiş: "Yani böyle bir şey midir insan dediğiniz?"
Bu kadar da komik bir filozof.
Defne Hanım,o insanlar olmasaydı bizler bugün ruhsuz,düşünce ve algılamadan yoksun tipler olacaktık büyük olasılıkla..
Ayrıca yazınızdan çok yararlandım,teşekkür ederim.Horoz örneği de çok hoş..
Yorum Gönder