Atatürk'ün Sırdaşı...

Posted by agzı bozuk düşmanı Etiketler:


Atatürk'ün en yakınlarından Kılıç Ali'nin anılarını okurken, beni çok etkileyen bir pasajı sizlerle paylaşmak istiyorum.
Atatürk ve Kılıç Ali, bir gün Çankaya'da otururken, Ata'nın sekreteri Hasan Rıza Soyak içeri giriyor ve Atatürk'e bazı evrakları imzalatarak, akşam vakti olduğu için evine gidiyor. Arkasından Atatürk, Kılıç Ali'ye şu sözleri söylüyor;
" Bak Kılıç...Evine gidiyor.Çarşıya uğrayacak,evdekilerin istediklerini alacak,kapıda karşılayacaklar,hanımı ve çocuğu ile kucaklaşacak,sohbet edecek,gönlünde görevini tam yapmış insanların huzuruyla uyuyacak..Akşama doğru kalkacak, hep birlikte gezmeye gidecekler,hem de gönüllerince, istedikleri gibi... Protokol yok, kontrol yok. Öğrenmek, duymak, bilmek istediklerine gönüllerince sahipler..Acaba Hasan Rıza saadetinin farkında mı? "
Böylesine mutlak özgürlük ve kayıtsızlık içinde, milletinin arasına karışabilmek, mesela Galata köprüsü'ndeki seyyar satıcıdan ekmek arasına sıkıştırılmış kömür ızgarası yanığı palamudu, ayaklarını rıhtımdan sarkıtarak bir baş soğan ile yiyebilmek, hele işi bitince,sakin ve huzurlu-kendi tabiri ile üç oda- evine, hasretle beklendiğini bilerek belki karısına, çocuklarına kavuşmayı özleyen dileklerini kimbilir kaç kere dinlemişimdir.
Milyonların değil belki milyarların hayal ettiği yüce mertebelere çıktı.Ama diyeceğim ki bu masum özlemini beraberinde götürdü.

Kaynak   : Kılıç Ali'nin anıları
Derleyen : Hulusi Turgut / İş Bankası Yayınları

5 yorum:

  1. Swotpisces

    Hım merak ettim doğrusu, teşekkürler paylaşım için. :)

  1. Nedret

    Bloguma hoşgeldiniz. Herzaman buyrun. Sevgiler.

  1. agzı bozuk düşmanı

    Sn.Swotpisces,gerçekten cok hoş bir kitap,öneriyorum kesinlikle.

    Sn.Neduk,siz de benim bloğuma hoş geldiniz,görüşmek üzere.
    Saygılar

  1. Defne Soysal

    Dolmabahçede odasında tam yatağının ayakucuna bakan duvarda bir yağlı boya tablo var.Atatürkün en sevdiği ve hasta yatarken gözlerinin dalıp dalıp gittiği tablo "4 mevsim" adında.Son aylarında can dostu Afet İnan'a "Gel Afet, gidelim şu tablodaki uzaklara, çok uzaklara, doğanın içinde kaybolalım" dediği anlatılır.O güçlü kişiliğinin altuında çok ince ruhlu bir yüce insan Atatürk.

  1. sarkaç

    İdealler uğruna vazgeçilen o kadar çok şey var ki.

    Yeni blog dizaynınızı çok beğendim. Güle güle kullanın.

Yorum Gönder